Feza Gürsey Anma Toplantısı Amacı
Feza Gürsey Anma Toplantısı, teorik fizik ve matematikte öncü bir isim olan ve katkıları hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda bilimsel düşünce ve eğitimde silinmez izler bırakan Profesör Feza Gürsey'in (1921–1992) hayatını, çalışmalarını ve kalıcı mirasını onurlandırmak için düzenlenmektedir.
1921'de İstanbul'da doğan Gürsey'in akademik yolculuğu Galatasaray Lisesi'nde başladı ve ardından 1944'te İstanbul Üniversitesi'nden fizik alanında lisans derecesi aldı. 1950'de Londra Üniversitesi'nden uygulamalı matematik alanında doktora derecesi aldı ve kıtaları ve disiplinleri birbirine bağlayacak olağanüstü bir kariyer için zemin hazırladı.
Gürsey'in akademik yolu hem araştırmaya hem de öğretime olan derin bağlılığını yansıtır. 1953'te İstanbul Üniversitesi'nde doçent olduktan sonra, Princeton ve Columbia Üniversiteleri'ndeki araştırmaları ve dersleri aracılığıyla küresel çapta etkisini genişletti. 1961'de Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde profesör olarak Türkiye'ye döndü ve burada bir çok fizikçi yetiştirdi. Genel görelilik ve temel parçacık fiziği alanındaki araştırmaları, özellikle Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde Fullbright bursu sahibi olarak geçirdiği süre boyunca, onu teorik fizikte küresel bir otorite olarak kabul ettirdi.
1964'ten 1991'deki emekliliğine kadar Gürsey, Yale Üniversitesi'nde sevilen bir profesördü ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bilimsel söyleme ve mentorluğa önemli katkılarda bulundu. Emekli olduktan sonra memleketine döndü ve Boğaziçi Üniversitesi, onun hayat boyu katkılarını Emeritus Profesör unvanıyla onurlandırdı.
Bu anma toplantısı, akademisyenleri, öğrencileri ve meslektaşları bir araya getirerek Gürsey'in bilim üzerindeki derin etkisini kutlamayı, geride bıraktığı entelektüel mirası düşünmeyi ve gelecek nesillere kariyerini tanımlayan aynı titizlik, hayal gücü ve dürüstlükle bilgiyi takip etmeleri için ilham vermeyi amaçlıyor. Toplantı, konuşmalar, tartışmalar ve anma etkinlikleri aracılığıyla, onun katkılarına yönelik yenilenmiş bir takdiri teşvik etmeyi ve temsil ettiği değerlerin bilimsel topluluğa rehberlik etmeye devam etmesini sağlamayı amaçlıyor.
Ödüller ve Onurlar
- 1969 – TÜBİTAK Bilim Ödülü
- 1977 – J.R. Oppenheimer Ödülü (S. Glashow ile), A. Cressey Morrison Doğa Bilimleri Ödülü (R. Griffiths ile)
- 1979 – Einstein Madalyası
- 1981 – Collège de France'da Misafir Profesörlük ve Collège de France Madalyası; İstanbul Üniversitesi Madalyası ve Fahri Doktora
- 1984 – İtalya Cumhuriyeti tarafından verilen Commendatore Ünvanı
- 1986 – Accademia dei Lincei'de (Roma) Misafir Profesörlük; Grup Teorisi ve Temel Fizik Derneği'nin Wigner Madalyası (Philadelphia)
- 1989 – Türk-Amerikan Bilim İnsanları ve Mühendisler Derneği'nin Seçkin Bilim İnsanı Ödülü; ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Bilim, Hizmet ve Onur Ödülü
- 1990 – Galatasaray Eğitim Vakfı Madalyası