Nanoteknoloji Mühendisliği (İngilizce)

Akademik Kadro

 

Dr. Öğr. Üyesi Yelda DOĞAN (Bölüm Başkanı)

E-posta: [email protected]

Dr. Yelda Doğan, 2006 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya Bölümü'nden mezun olmuştur. 2011 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde Nanoteknoloji ve Nanotıp alanında yüksek lisans derecesini tamamlamıştır. Yüksek lisans tezinde, tıbbi saflıktaki poli(vinil klorür) filmlerinin kateter uygulamaları için UV ile indüklenen aşı kopolimerizasyonu yoluyla hidrofilik yüzey modifikasyonu üzerine çalışmıştır.

2016 yılında İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM)'nde Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji alanında doktora derecesini almıştır. Doktora sonrası çalışmalarını 2018 yılına kadar UNAM'da sürdürmüştür. Doktora ve doktora sonrası araştırmaları sırasında, Dr. Yelda Doğan elektrospinning tekniğini kullanarak çeşitli fonksiyonel nanolifler üretmiş ve bu liflerin filtrasyon ve yüksek performanslı kompozit malzemelerdeki potansiyel uygulamalarını göstermiştir. Lisans ve lisansüstü çalışmaları önemli uluslararası dergilerde yayımlanmış ve atıfta bulunulmuştur. Ayrıca, Advanced and Emerging Polybenzoxazine Science and Technology adlı kitapta "Polybenzoxazine-Based Nanofibers by Electrospinning" başlıklı bir bölüm yayımlamıştır.

Fenolik reçineler, CdS kuantum noktaları ve grafen oksit sentezi; polimerlerin, polimer karışımlarının, fenolik reçinelerin, supramoleküllerin (siklodekstrinler), siklodekstrin/reçine karışımlarının, polimer/reçine karışımlarının, polimer/GO karışımlarının ve organik/inorganik hibritlerin elektrospinningi konusunda deneyime sahiptir. Ayrıca, ağır metal iyonlarının, aromatik hidrokarbonların (PAH'lar) ve boya moleküllerinin moleküler filtrasyonu konusunda uzmandır. Bunun yanı sıra, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), X-Işını Difraksiyonu (XRD), İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektrometresi (ICP-MS), X-Işını Fotoelektron Spektroskopisi (XPS), Nükleer Manyetik Rezonans (NMR), Fourier Dönüşüm Infrared (FTIR) Spektroskopisi, UV-Vis Spektroskopisi, Elemental Analiz (CHNS/O), Dinamik Mekanik Analiz (DMA), Mikromekanik Test Cihazı, Termogravimetrik Analiz (TGA), Diferansiyel Taramalı Kalorimetri (DSC) ve Jel Geçirgenlik Kromatografisi (GPC) gibi çeşitli ileri karakterizasyon tekniklerinde uygulamalı deneyime sahiptir. Ayrıca Dr. Yelda Doğan, UNAM'da Tamer Uyar'ın rehberliğinde elektrospinning ile ilgili COST (Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği ) Aksiyonlarında 3 yıl süreyle organizasyon üyesi ve eğitmen olarak görev almıştır.

2021 yılından bu yana Dr. Yelda Doğan, Ostim Teknik Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Ana araştırma alanları arasında elektrospinning, fonksiyonel nanolifler, polibenzoksazin reçineleri, kompozit nanomalzemeler, moleküler filtrasyon ve su arıtma bulunmaktadır. Ayrıca kendisi iki erkek çocuğu annesidir.

     
   

Prof. Dr. Halil Rıdvan Öz  

E-Posta:  [email protected] 

Prof. Dr. Halil Rıdvan ÖZ lisans derecesini 1992 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi makine mühendisliği bölümünden, yüksek lisans derecesini 1995 yılında Celal Bayar Üniversitesi Makine Teorisi ve Dinamiği bilim dalında, doktora derecesini 1999 yılında yine Celal Bayar Üniversitesi Makine Teorisi ve Dinamiği bilim dalında almıştır. Lisansüstü eğitiminde çalıştığı konular eğri kirişlerin doğrusal olmayan titreşimleri ile eksenel hareketli sürekli ortam titreşimleridir. 2000 yılında doçentlik derecesini almıştır. TÜBİTAK NATO B1 bursu ile ABD’de UNR’de solunum hava yollarında mukus temizliği konusunda araştırma yapmıştır. Aynı üniversitede 2 yıl kalarak çeşitli dersler vermiştir. Daha sonra Türkiye’ye dönerek sırasıyla Gaziantep, Fatih, Üsküdar, İstanbul Aydın ve Iğdır üniversitelerinde görev almıştır. Çalışma alanları mekanik titreşimler, pertürbasyon teknikleri, diferansiyel denklemler, doğrusal olmayan dinamik, sonlu elemanlar analizi, işaret işleme, yapay zeka, Öklidyen olmayan geometri ve üniversite etkinlik analizidir. TÜBİTAK, KOSGEB, İSTKA ve BAP destekli projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görev almıştır. Çok sayıda şirkete yönetim ve ar-ge danışmanlığı yapmıştır.

     
  Dr. Öğr. Üyesi Okan Öner EKİZ 

E-posta: [email protected]

Dr. Okan Öner Ekiz lisans eğitimini 2008 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) , Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nde tamamlamıştır. Yüksek lisans ve Doktora derecesini ise Bilkent Üniversitesi, Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM), Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Bölümü’nde almıştır. Lisans ve sonrasında yaptığı çalışmalar önemli uluslararası dergilerde yayınlanmış ve alıntılanmıştır. Doktora çalışmalarında Grafen ve Grafen Oksitin’in elektrokimyasal tersinir faz değişikliklerinin keşfinde bulunmuştur. Akademik çalışmalarında elde ettiği bilgi-beceriyi laboratuvar cihazlarının yerlileştirilmesinde kullanmak amacı ile Nanodev Scientific A.Ş. (2010) girişimini kurmuştur. Yüzey Plazmon Rezonans (SPR) gibi ulaşılması zor araştırma cihazlarını ticarileştirmiş ve önemli Ar-Ge laboratuvarlarına teslim etmiştir. Girişimleri çeşitli etkinlik ve yarışmalarda önemli ödüllere layık görülmüş ve birçok kurum tarafından desteklenmiştir. Şirket faaliyetlerine ek olarak tecrübelerini yeni girişimcilere aktarmak amacı ile eğitimler düzenlemektedir.

     
   

Dr. Öğr. Üyesi Ayimgül UZUNYOL

E-posta: [email protected]

Ayimgül Uzunyol, Lisans eğitimini 2003 yılında Xinjiang Üniversitesi Biyoteknoloji Bölümünde (Xinjiang /Çin), yüksek lisans eğitimini 2007 yılında Xinjiang Üniversitesi Yaşam bilimi ve teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Biyokimya Anabilim Dalında tamamlamıştır. 2012 yılında doktora eğitimini Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalında tamamlamıştır. Yüksek lisans mezuniyetinden sonra Xinjiang Medikal Üniversitesi Geleneksel Uygur Tıbbı Enstitüsünde (Xinjiang /Çin) Doktora Öğr. Gör. olarak görev yapmıştır. 2012 yılına kadar Çin’in Ulusal projelerinde yönetici ve araştırmacı olarak çalışmış ayrıca ulusal ve uluslararası bilimsel etkinliklerde bildirileri ve yayınları bulunmaktadır. Doktora süresince Kocaeli Üniversitesi, Klinik Ve Deneysel Araştırmalar Uygulama Ve Araştırma Merkezinde TÜBITAK projelerinde araştırmacı olarak görev almıştır. Ocak 2022 tarihinden itibaren OSTİM Teknik Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

 

     
 Resim önizlemesi  

Dr. Öğr. Üyesi Masoud LATIFINAVID

E-posta: [email protected]

Dr. Öğretim Üyesi Masoud LATIFINAVID, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Makina Mühendisliği alanında Doktora derecesine sahiptir. Uzmanlık alanları robotik, mekatronik, otomasyon ve insansız sistemlerdir. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Ankara Kalkınma Ajansı, İslam Kalkınma Bankası, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii gibi çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görev almıştır. Akademik çalışmalarının yanı sıra girişimcilik alanında da aktif olarak faaliyet göstermektedir. 2017 Yeni Fikirler Yeni İşler büyük ödülü, ISDB-Transformers 2018 ve ROBOİK 2019 ödüllerine sahiptir. Araştırma ve geliştirme süreçlerinde, özellikle robotik ve insansız sistemlerin modelleme, kontrol ve optimizasyonunda yapay zeka ve derin öğrenme gibi yenilikçi tekniklerin kullanımında uzmanlaşmıştır.

 

     
 

Dr. Öğr. Üyesi Atakan PEKER

E-posta: [email protected]

Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği ve Fizik bölümleri mezunu olup, doktorasını Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’den (CALTECH) malzeme bilimi üzerine almıştır. Doktora tezi çalışmalarında, tez hocası ile beraber Liquidmetal alaşımlarının (hacimli metalik cam) buluşunu yapıp geliştirmiştir. Akabinde, bu buluşun teknoloji transferi ve ticari ürün haline geliştirilmesi için bir start-up şirkete katıldı. Doktora sonrasında, ABD’de 21 yıl özel sektor ve üniversite’de bilimsel-teknik araştırmalar yürüttü ve Ar-Ge yöneticiliği yaptı. Start-up, fikri mülkiyet, teknoloji transferi ve patent geliştirme üzerine geniş tecrübeleri oldu. 40'dan fazla patent ve patent başvurusu olup, bu patentlerin ticari ürün satış ve lisanslama gelirleri 100 milyon doları aşmıştır. Bu patentlerin büyük kısmı 2011 yılında Apple şirketi tarafından lisanslandı. Toplam Alıntı sayısı 5.000'i aşan 20'den fazla bilimsel yayını vardır. 2015 yılında IBM Research ve IP’ye katılarak bu konularda İş Geliştirme Müdürü olarak Türkiye’de çalışmaya başlamıştır. Son olarak YİTAL Mikroelektronik A.Ş.’de Genel Müdür olarak görev yapmıştır.

     
 

Arş. Gör. Saliha SÖKEN

E-posta: [email protected]

KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünden 2020 yılında mezun olmuştur. 2020 yılında Necmettin Erbakan Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalında tezli yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Lisans tezi olarak bor karbür takviyeli, 304 paslanmaz çelik matrisli kompozit üretimi ve karakterizasyonu üzerine çalışmaları olmuştur. Yüksek lisans çalışma alanı polimer malzemeler üzerinedir.

 

     
   

Arş. Gör. Eylül YAKAR

E-posta: [email protected]

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünden 2022 yılında mezun olan Eylül YAKAR, aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Nanoteknoloji ve Nanotıp Anabilim Dalında tezli yüksek lisansa başlamıştır. Lisans eğitimi süresince hücre kültürü deneylerine katılmakla birlikte nanomalzemelerin yer aldığı kanser araştırmalarına da katkıda bulunmuştur. Ayrıca, moleküler biyoloji tekniklerinin kullanıldığı çalışmalarda yer almış ve mikrobiyoloji deneylerine katılmıştır. Lisans tezi olarak mental aritmetik görev sırasında beyin ağlarının incelenmesi üzerine çalışmaları olmuştur.

Yüksek lisans çalışmalarında Eylül Yakar, nanomalzemelerle ilgili çeşitli projelerde yer almıştır. Yüksek çözünürlüklü tanı ve analiz sistemleri içerikli bilimsel araştırma projesine özelleşmiş metal oksit nanopartiküllerinin senteziyle katkı sağlamıştır. Ayrıca, su filtrasyonu için hidrotermal yöntemler kullanarak nanoçubuk ve nanotel gibi çeşitli titanyum dioksit formlarını sentezlemiştir. TÜBİTAK 1004 projesi kapsamında, anodizasyon yöntemi ile titanyum alaşımı yüzeyinde nanoyapılar sentezlemiş ve çeşitli karakterizasyon teknikleri kullanarak sentezlenen malzemenin osseointegrasyonunu araştırmaya katkıda bulunmuştur. Şu anda, yüksek lisans tezi için siyah titanyum dioksit nanoyapılarının elektrokimyasal yöntemlerle sentezi üzerine çalışmalar yapmakta ve bu nanoyapıların antibakteriyel özelliklerini değerlendirmektedir.

 

Yarı Zamanlı ve Misafir Öğretim Üyelerimiz 

 

Doç. Dr. Abdülkerim Yörükoğlu

1968 yılında Sivas’ta doğdu. İlk, Orta, Lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümünden mezun oldu.  Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği bölümünden 1993 de Yüksek Lisans ve 2000 yılında Doktora öğrenimini tamamlamıştır. 1990 yılında Hacettepe Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak göreve başlayan Doç. Dr. Abdulkerim YÖRÜKOĞLU daha sonra MTA’da Mühendis ve Genel Müdür Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında vekaleten  Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunmuştur. 2015 yılından beri Ulusal Bor Araştırma Enstitü “BOREN” Başkanı olarak görev yapmaktadır. Cevher Hazırlama ve Hidrometaluji konularında Uzman olup, son yıllarda, yönetimde toplam kalite, performans yönetimi, proje yönetimi, kurumsal kaynak planlaması  çalışmalarını yürütmektedir.  10’u yurtdışı dergilerde olmak üzere 30’nin üzerinde makale, yayını ve 7  patenti bulunmaktadır.