İtalya’dan OSTİMTech Öğrencisi Arman Khadangan’a Ödül

Dünyanın prestijli tasarım yarışmaları arasında gösterilen A'Design Awards’a katılım sağlayan OSTİM Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Arman Khadangan ALOV isimli tasarım ürünü ile Güzel Sanatlar ve Sanat Enstalasyon Tasarımı alanında Bronz Ödül almaya hak kazandı.

A'Design Award her yıl İtalya’da düzenlenen, dünya çapında iyi tasarımları tanımak ve tanıtmak için kurulmuş uluslararası jürili bir tasarım yarışmadır. Bu yarışmaya her yıl dünyanın farklı ülkelerinden farklı kategorilerde başvurular gerçekleşiyor. Mimari alan tasarımlarından otomotiv sektörüne, iç mekanlardan endüstriyel ürünlere kadar farklı kategori ve uzmanlık alanına göre çalışmaların sergilendiği ürünler seçkin bir jüri tarafından önce ön değerlendirme, sonrasında jüri değerlendirmesine tabi tutuluyor. TTO Müdürü Öğr. Gör. Gökhan TOPAL ve Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kemal YAMAN’ın mentorluk yaptığı, Arman KHADANGAN’ın tasarımı olan ve ALOV ismini verdiği ürün OSTİMTech Teknoloji Transfer Ofisi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurularak tescil koruma süreci başlatıldı.

Tasarımcı Arman Khadangan ilhamını doğadan ve mimariden alan Alov Tütsülük, morchella esculenta mantarının karmaşık desenleri, Ankara'daki 13. yüzyıl Aslanhane Camii'nin süslü mimari detayları ve Orta Asya kapı desenlerinden esinleniyor. Bu esin kaynakları, tütsünün psikolojik yararları üzerine yapılan araştırmalarla birleşerek, estetik ve işlevsellikte çığır açan bir tasarımı ortaya çıkarıyor. Alov Tütsülük, yükselen tütsü dumanının mekaniğini incelerken, dumanın sıcaklığını ayarlayarak yükselişini yavaşlatmayı ve daha geniş bir alana dağıtmayı amaçlıyor. Metalik desenli formu, dumanın optimize edilmiş yollarla dağılmasını sağlayarak duyusal deneyimi artırıyor. Güvenlik ise düzgün bir şekilde yerleştirilmiş dengeli taban ve kilitleme mekanizmasıyla sağlanıyor, böylece olası dökülmeler ve yangın tehlikeleri önlüyor. Alov Tütsülük, geleneksel işçiliği son teknolojiyle birleştiriyor. Rhino ve ntopology gibi CAD yazılımları kullanılarak hazırlanan karmaşık kafes tasarımları, tütsü dumanı difüzyonunu optimize ediyor. Metal 3D baskı, bu karmaşık kafes yapılarının hassas bir şekilde kopyalanmasını sağlayarak estetik ve işlevselliği artırıyor. Alov Tütsülük, estetik inceliği, kullanışlılığı ve yeniliği uyumlu bir şekilde birleştirerek tütsü deneyimini salt koku dağıtımının ötesine taşıyor. Doğadan ilham alan bu benzersiz tasarım, tütsü tutucularında yeni bir dönemi başlatıyor.